EU fondovi

Osnovno

Proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji otvorio je brojne mogućnosti korištenja financijskih sredstava iz proračuna Europske unije. Financijska sredstva dostupna su kroz EU fondove koji su zamišljeni kao financijski instrumenti kojima se potiče politika Europske unije usmjerena prema razvoju zemalja članica. Periodički se raspisuju natječaji putem kojih se poslovni i drugi subjekti mogu kandidirati za dobivanje bespovratnih sredstava za svoje investicije, ovisno o uvjetima i zahtjevima pojedinog natječaja.

Prihvatljivi prijavitelji

Mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava iz EU fondova, ali i drugih strukturnih fondova i nacionalnih programa, imaju različite vrste organizacija iz privatnog i javnog sektora te privatne osobe. Ovisno o fondu i programu na koji se prijavljuje, subjekti moraju biti iz zemalja članica EU ili zemalja kandidatkinja. Svaki program, odnosno trenutno aktivni raspisani natječaj, sadrži ponešto drugačije upute i pravila o tome tko se smije prijaviti i pod kojim uvjetima. Zajedno s Vama temeljito razmatramo uvjete pojedinog natječaja te donosimo informiranu odluku vrijedi li se prijaviti.

Kako Vam mi možemo pomoći?

Svaki pojedini natječaj se razlikuje s obzirom na zahtjeve i potrebna je dobra informiranost, znanje i iskustvo kako bi se pripremio dobar projekt te zadovoljile različite razine provjere. Svaka stavka koja se izostavi iz projekta, kao i stavka koja je nedovoljno ili nejasno objašnjena - može rezultirati odbijanjem projekta.

Dokumentacija koja se uobičajeno traži sastoji se od pravilno ispunjenog projektnog obrasca, što uključuje poslovnu i računovodstveno-knjigovodstvenu dokumentaciju, te detaljno razrađen poslovni plan, uključujući financijski plan, marketing plan te plan ljudskih potencijala. Razine provjere dostavljene dokumentacije su slojevite i najčešće se sastoje od administrativnih provjera od strane državnih tijela koja procjenjuju formu i od kasnijih provjera gdje se procjenjuje kvaliteta napisanog sadržaja.

U slučaju dobivanja bespovratnih sredstava iz fondova, slijedi naknadno praćenje zacrtanih ciljeva iz pojedinih stavki navedenih u natječajnoj dokumentaciji, dok kršenje obećanog može dovesti do oduzimanja djela ili cjelokupnog iznosa dobivenih sredstava.

Iz ranije navedenih razloga, konzultanti koji imaju iskustva u pribavljanju sredstava iz fondova, mogu Vam stručno voditi sve dijelove procesa, što značajno smanjuje mogućnost pogreške te značajno povećava mogućnost dobivanja sredstava. Profesionalni konzultanti će i nakon dobivanja sredstava ostati uz Vas tijekom provjera raspolaganja dobivenim sredstvima i provođenja obećanog iz projektne dokumentacije te Vas savjetovati da donosite najbolje moguće odluke.

Cijena usluge konzultanta je pritom stvar dogovora, a najčešće se sastoji od manjeg fiksnog iznosa kojim se pokrivaju troškovi vremena i pripreme dokumentacije te varijabilnog dijela koji se sastoji od manjeg postotka dobivenih sredstava. U slučaju nedobivanja sredstava, varijabilni dio se ne naplaćuje.

© 2017 Zorko j.d.o.o.